dimarts, 12 de febrer del 2013

Si arriba mullada...


Què ja sabeu de qui parlam? ... de la Quaresma, és clar... Diu la dita que si comença banyada, banyada acaba.. Encara no sabem amb certesa quin temps farà demà, però del que n'estam segurs/es és que és el dia assenyalat per donar pas a aquesta vella esquerpa que arriba puntualment cada any a aquestes dates..

En un  judici públic, el rei és declarat culpable de tot, i se'l comdemna a mort. Després de llegir el seu testament, se'l crema en públic. A partir de la mitjanit del dimarts s'acaba la festa i comença la Quaresma amb el Dimecres de Cendra, que per a uns, és l'últim dia de Carnaval , mentre que per a uns altres, ja és el primer dia  de Quaresma. La tradició diu que s'ha de fer un berenar i participar a l'enterrament de la sardina, que simbolitza el final del carnaval.


La Vella quaresma


Representa l'època que ve després del Carnaval. És una vella dejunadora i vegetariana, enemiga del Rei Carnestoltes.Té set cames, una per a cada setmana d'aquest període que ve després del Carnaval i que dura 40 dies. Durant el regnat de la Vella Quaresma no es poden cometre excessos, com per exemple menjar molt.

Durant els dies de Carnaval, el rei Carnestoltes i la Vella Quaresma mantenen una lluita. La Vella Quaresma acaba guanyant i s'abandonen les lleis del Rei Carnestoltes: els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni,a l'ordre, a la calma...
Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua. Només els diumenges es podia menjar peix. Per això la vella Quaresma sempre porta un tros de bacallà.

I ..pensant-hi una mica...Per què avui s'enterra una sardina si el que no es podia menjar era carn?... Vosaltres ho sabeu?

Nosaltres no vos donarem "sopes"... Per tant, ja teniu feina!



 Mentrestant, i  com no pot ser d'una altra manera...obrirem la porta a  la vella del nas ganxut...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada